Wandelen kan negatieve gedachten verminderen.

Hoe ontspan je na een drukke dag op je werk of thuis? Huishoudelijke taken stapelen zich op, je collega’s blijven maar mailen en bellen; iedereen heeft weleens van die dagen dat het net iets te veel wordt. Een wandeling in de buitenlucht kan dan helpen om negatieve gedachten opzij te zetten. Door te wandelen in een groene omgeving kun je je hoofd leeg maken en je gedachten weer een beetje ordenen. En juist door te wandelen in plaats van hard te lopen, heb je tijd om te genieten van je omgeving.

Probeer eens een mindful wandeling

Ben je gestrest en lukt het niet goed om tot rust te komen? Het kan helpen de deur uit te gaan voor een ommetje in de buitenlucht. Probeer eens om je wandeling mindful te maken. Sta bijvoorbeeld om de vijf minuten stil om geluiden of geuren in je op te nemen. Misschien zie je bijzondere gebouwen of mooie bomen. Door aandacht te hebben voor je omgeving kan je brein ontfocussen. Tijdens het lopen kun je je aandacht ook richten op je loopcadans. Die loopcadans wordt ook wel gebruikt tijdens loopmeditatie en werkt goed om je gedachten op een rijtje te krijgen.

Wandelen: hoe ontspan je je brein?

Uit onderzoek van de Stanford Universiteit blijkt dat wandelen in de buitenlucht zorgt voor een positief gevoel. De onderzoekers lieten een groep mensen negentig minuten wandelen in groene natuur. De andere groep wandelde negentig minuten door een meer stedelijke omgeving. Na afloop werden kregen de deelnemers vragenlijsten. Ook werd van beide groepen een hersenscan gemaakt. Wat bleek? De natuurwandelaars hadden minder last van negatieve gedachten. Een wandeling in de natuur van anderhalf uur heeft dus al een positief effect op je gedachten.

Bronnen

 

Deel artikel

Laat een reactie achter