Hoeveel moeten we eigenlijk bewegen?

We lezen het overal. Je moet je minstens dertig minuten per dag inspannen en je moet tienduizend stappen per dag zetten om gezond bezig te zijn. Maar klopt dat laatste eigenlijk wel?

Het is niet voor het eerst dat er vraagtekens worden gezet bij de hoeveelheid aanbevolen stappen, want wie heeft dit getal eigenlijk bedacht? Natuurlijk is het veel gezonder om te bewegen dan op de bank te liggen bingwatchen. Maar 10.000 stappen per dag? Dat getal zou bedacht zijn door een  Japanse stappentellerfabrikant. Er staat dus helemaal geen wetenschappelijk stempel op. Volgens de Hartstichting is 8.000 stappen per dag een mooie richtlijn.

Hartslag

Volgens de Britse gezondheidsdienst (PHE) is het belangrijker om elke week 150 minuten te bewegen. Dat is dus 2,5 uur per week. Als je dat invult met intensieve activiteiten – hardlopen, wielrennen, voetballen – volstaan zelfs 75 minuten. Bovendien hoef je die inspanning niet in één keer te leveren. Wie dat wil, mag het gerust opdelen in brokjes van een halfuur, of zelfs in deeltjes van 10 minuten. Ook is het belangrijk om je hartslag te blijven meten. In rust moet deze 60 slagen per minuut zijn. Als het hoger is, dan is het tijd om in actie te komen en te gaan bewegen.

Te lang zitten

Sowieso is het volgens de gezondheidsdienst niet verstandig om langer dan anderhalf uur te zitten. Zitten is eigenlijk bedoeld om uit te rusten. Weinig bewegen verhoogt je risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Als je zit, zijn je spieren niet actief. Je lichaam neemt minder suikers op, waardoor je bloedsuikerspiegel hoger blijft. Bovendien krijg je sneller nek- of rugklachten als je veel zit.

Bijhouden hoeveel je beweegt op een dag? Download onze app!

Ben jij benieuwd of je voldoende beweegt per dag? In onze app kan je een beweegdagboek bijhouden. Zo kun je in een oogopslag zien of je genoeg beweegt. Handig: je kunt onze app koppelen aan je smartwatch of activity tracker. Dan worden je gegevens automatisch in onze app geladen. Begin vandaag nog en download onze app!

 

Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen

Deel artikel

Laat een reactie achter